TE3 Stick – vastuullista valmentamista ja valmentamisen tulevaisuutta

TE3 artikkelikuva

Liikkuvuuden merkitys ja sen kehittämisen tärkeys ymmärretään kyllä voimistelussa ja taitoluistelussa. Muussa treenaamisessa liikkuvuuden – tai ennemminkin sen puutteen – ajatellaan olevan stabiili tila, joka huomioidaan lähinnä rajoitteena. Liikkuvuuden merkityksen ajatellaan olevan ”sisäinen” ongelma, mikä unohtuu helposti pyrittäessä ulkoiseen kehitykseen. Joskus kierosti ollaan jopa tyytyväisiä, kun paikat on saatu salilla jumiin. Liikkuvuuksilla on kuitenkin erittäin suuri merkitys kehon hyvinvoinnille sekä myös voimatreenille. Mitä optimaalisempi liikkuvuus on, sitä paremmin voimaa kyetään tuottamaan.

”Jumi ei ole voimaa”, muistuttaa LeWellin valmentaja ja fysioterapeutti Niina Lappalainen.”Lihasta treenaaville on tärkeää pitää huolta liikkuvuudesta, sillä lihas pystyy kehittymään kunnolla vasta kun se tekee koko liikeradallaan töitä. Liikkuvuudella on osansa myös siinä, miten henkilö kantaa itsensä; jos jostakin kiristää, näkyy se nopeasti asennossa ja ryhdissä”, hän muistuttaa.

Nivelten ja lihasten liikkuvuuden puute, yliliikkuvuus, puolierot ja liikehäiriöt kasvattavat muun muassa riskiä loukkaantumisille ja kiputiloille. Näitä vammoja lähdetään helposti hoitamaan hierojalle.

”Kaikilla meillä on puolieromme ja ali- ja yliliikkuvuutemme, jotka helposti olemme vain hyväksyneet. Liian usein kuulee, että oikea polvi ei taivu ja sitten vain treenataan sen jumin rajoittamana ja haetaan apua hierojalta. Rajoitteille olisi kuitenkin paljon tehtävissä vastuullisessa valmennuksessa vammojen ehkäisemiseksi ja suorituskyvyn parantamiseksi.”

Se näyttää muovipötköltä, mutta on jotain ihan muuta. TE3 Mobility Training Stick on suomalainen innovaatio, jonka avulla kehon liikkuvuutta ja liikehallintaa voidaan mitata asteen tarkkuudella sekä harjoitella tavoitteellisesti lukujen ja viitearvojen mukaan. Kehitystä voidaan seurata tarkasti ja luotettavasti, koska tulokset ovat mitattavia lukuja.

13M Test on koko kehon liikkuvuustesti, joka suoritetaan TE3 älykepin avulla.

”Testissä on 13 osaa, joilla käydään suurimmat nivelet läpi, ja näin ollen saadaan asteen tarkkuudella tietää missä skaalassa nivel liikkuu. Testi on nopea tehdä ja tulokset saa selville samantien.”

Testin mittaustulos on selkeitä numeroita, ja niihin perustuva analyysi antaa kokonaisvaltaisen kuvan kehon tilasta ja potentiaalista. Analyysi määrittää ali- ja yliliikkuvuudet, puolierot ja vertaa tuloksia tavoitearvoihin. Koulutuksen käynyt valmentaja osaa kertoa miten testitulokset tulee huomioida treenatessa. Kepin ja älylaitteelle ladatun testisovelluksen avulla saadaan treenattua esimerkiksi kiertoja ja taivutuksia oikein.

”Valmentaja voi sovellukseen määrittää liikkeille halutut laajuudet ja kun asiakas tuottaa riittävän liikkeen, keppi antaa värinäpalautteen onnistuneesta suorituksesta”, selventää Lappalainen.  ”Meillä on kolmiulotteinen näyttö softassa, jonka kautta valmentaja näkee kaiken liikkeen minkä keho tuottaa. Se on ihan selkeää numeraalista dataa mitä sieltä tulee. Keppi on tällä hetkellä luotettavin kuluttajamarkkinoilla oleva digitaalinen goniometri.”

Kepin tarkoitus on konkreettisesti opettaa kehoa liikehallintaan. Harjoitteleminen on motivoivaa, koska se antaa heti ulkoistakin palautetta keholle tärisemällä silloin kun riittävä liikelaajuus on saavutettu. Yksilöllisesti säädettävät värinätoiminnot ohjaavat harjoittelua ja kehittävät kehontuntemusta.

”Liikehallinnan opettaminen kepin kanssa on vähän kuin liikehallinnan pelillistämistä, mikä voisi toimia esimerkiksi hyvin nuorien juniori-urheilijoiden kanssa”, pohtii lisensoidun Certified TE3 Trainer -koulutuksen käynyt Lappalainen.

Asiakas saa mukaansa hänelle henkilökohtaisesti laaditun liikkuvuusongelmia korjaavan ohjelman. Keppi sopii kaikille ja kaiken ikäisille. Suurin hyöty kepillä saadaan ehkäisemällä aktiiviliikkujan rasitusvammoja ja välttämällä jännitys-ja kiputiloja, joita yli-ja aliliikkuvuus aiheuttaa. Toimistotyöntekijälle kepillä saadaan todennettua tarve tietyille liikkeille ja oman kehon hahmotus parantuu. Lappalainen muistuttaa, että usein myös positiivisia yllätyksiäkin löytyy! Tule siis rohkeasti testaamaan itsesi treenitottumuksistasi riippumatta!

Teksti ja kuvat: Mirkka Torikka