Hyvinvoinnin resilienssi

Hyvinvoinnin-resilienssi-1024x575

Lähes muotitermiksi työelämän kehittämisen saralla noussut resilienssi tarkoittaa selviytymis- ja sopeutumiskykyä ennakoimattomissa ja yllättävissä muutostilanteissa. Tarve resilienssiin ilmenee niin työpaikoilla, harrastuksissa, kavereiden kesken, treenisalilla kuin kotonakin. Isoissa ja pienissä asioissa.

Selviytymis- ja muutoskyvykkyytemme on hyvin yksilöllistä. Lohdullista on se, että jokainen voi sitä opetella ja elämänkokemusten myötä myös kehittää. Resilienssiin liittyy oleellisesti stressinsieto- ja ongelmanratkaisukyky, myönteinen ajattelu, omien voimavarojen tunnistaminen ja kehittäminen sekä kyky pyytää ja ottaa apua vastaan.

Miten tämä kaikki liittyy omaan hyvinvointiini ja treenaamiseen LeWelillä?

Hyvin oleellisesti.

Vuoden 2017 lopulla päätin, että treenaisin vuonna 2018 hieman systemaattisemmin ja tavoitteellisemmin kuin menneinä lähivuosina. Samalla ajattelin, että seuraisin edes jonkin verran elopainoani vaa´an avulla, sillä perinteisesti en ole puntarilla käynyt.

Nyt vuosi 2018 on vierähtänyt. Miten kävi?

  1. Vuosi sitten vuodenvaihteessa kaaduin jäisellä tiellä polkupyörällä ja satutin ranteeni. Jouduin jättämään väliin koko vuodeksi käsilläseisontahaasteeni ja siihen liittyvän harjoittelun.
  2. Käsilläseisonnan jäätyä väliin otin salitreenien yhteyteen juoksumatolla juoksemista. Viikoittain juoksin alkuverryttelyn jälkeen yhden kilometrin noin 4 minuutin km-vauhdilla. Tämä oli mukavaa vaihtelua, kunnes alkukeväästä oikea nilkka kipeytyi. Ilmeisesti ”kovempivauhtinen” juoksu matolla oli sen verran uusi ärsyke, että keho ilmoitti tauon olevan paikallaan tästä kokeilusta.
  3. Kesällä tuli liikuttua aikaisempiin vuosiin verrattuna varsin hyvin − hienot kesäkelit tukivat ulkona liikkumista. Elämäni ensimmäinen Jukolan viesti oli hieno kokemus!
  4. Syyskuun alussa heikko olo vei lääkäriin, ja sain tuomiokseni keuhkokuumeen sekä vahvan ukaasin olla hissun kissun kuukauden verran. Ja sen jälkeen vielä toisen kuukauden maltilla.
  5. Loppuvuodesta 2018 alkaen olen taas aloitellut säännöllisempää liikkumista, mutta treenirytmin löytäminen on ollut työn ja tuskan takana. Laiskuus meinaa iskeä yllättävän helposti. Sitä vastaan pitää taistella! Onneksi Kuokkalan Kuntouimareiden kultivoitunut uintivuoro aamupaloineen keskiviikkoaamuisin pitää liikettä yllä. Myös LeWell´in salin läheisyys kotiimme nähden kannustaa Rocky I:n tapaan hakemaan uutta nousua.
  6. Puntarissa en ole alkuvuoden jälkeen käynyt, vaikka treenisalin kaverini Jari on siihen systemaattisen viiltävästi kannustanutkin. Nyt kun kävin, lukema on aikas´lailla sama kun vuosi sitten. Tosin massan koostumus ei ole haluttu.
  7. Olen mukana useammassakin liikunta- ja urheiluhenkisessä WhatsApp-ryhmässä. Ryhmien nimet puhukoot puolestaan: Perhe, Kympit, Salmirannan Sankarit, Kuokkalan Kuntouimarit, Trinity, SaSa, PapuKvintetti, Kuokkalan Karjut, Kuoropojat, Ruoska jne. Kyse ei ole siis siitä, etteikö tukea ja kannustusta olisi tarjolla. Jospa se onkin jo toisin päin: kaikelta spekulaatiolta ei jää riittävästi aikaa itse tekoihin, treeneihin. Juomapullon olen kuitenkin LeWellin hienoissa puitteissa aina ehtinyt juoda tyhjäksi J

Mitä mennyt vuosi opetti?

Suunnitelmia ja tavoitteita on hyvä olla, mutta niihin ei kannata fiksautua liian kirjaimellisesti. Ajan ja iän saatossa kaikkea yllätyksellistä voi tulla eteen. Muuttuneessa tilanteessa resilienssi on paikallaan. Hyväksyä yllättävä uusi tilanne sekä jatkaa treenaamista ja itselleen soveltuvaa elämänrytmiä tilanteen sallimissa rajoissa, nyt uusin maustein. Mukautuva asenne ja ajattelutapa sekä tahtokestävyys mahdollistavat sen, että hyvinvointimatkastamme ei tule pahoinvointiprojekti.

Vuoteen 2019 lähden aika lailla samoin tavoittein kuin vuoteen 2018. Toivottavasti olen sen verran viisaampi ja näkemyksellisempi, että pystyn kokemaan aika ajoin heikolta tai kohtuulliselta tuntuvan treeninkin lahjana, sillä liike, liikkuminen ja harjoittelu eivät ole meille itsestäänselvyyksiä.

Mahdollisimman hyvinvoivaa ja juuri itsesi näköistä vuotta 2019 toivotellen,

Seba